Navigation Menu
Dansbandets topp

Dansbandets topp

By on jul 25, 2020 in Olika musikgenrer

I Sverige kom en ny musikstil, som hade influenser av pop, rock och instrument som sax, på 1970-talet. Stilen kom att benämnas som ”dansband” men även andra ord för musiken och dess låtar förekom. Den nya, lite svängiga och trallvänliga, musikstilen fick ett stort uppsving med grupper som Thorleifs och Vikingarna. Under den här tiden var det vanligt att dansbandet döptes efter sin sångare och att bandet bestod av sångare och orkester.

Dansband vinner hjärtan

Dansband vann inte bara hjärtan i Sverige utan även i övriga norden. I vårt grannland Norge kom ”svensktopparna”, som låtarna också kallades, att bli mycket populära och dess genre kopierades också friskt av norrmännen.

Symbol för ett gammalt Sverige

Dansbanden turnerade i Skandinavien och vanliga platser att då ta sikte på dessa artister var dansbanor och folkets park, dit par sökte sig för pardans och att dricka drinkar. Man kan kortfattat säga att det här för många människor har kommit att bli en symbol för det gamla Sverige.

Motståndet mot dansbandsmusiken

Trots sin popularitet fanns det ett stort motstånd mot dansbandsmusiken som ansågs vara ”töntig” och ”enfaldig” i sina texter. Ett flertal människor hoppades på att dansbandsmusiken snabbt skulle dö ut och när disco och rock började ta över på 1970-talet kom dansbanorna så småningom att eka tomma. Turnébussarna fick ställas in och hoppet tycktes vara ute för de kostymklädda herrarna med sina låtar om den icke ändliga kärleken.

Revansch på 1990-talet

På 1990-talet kom dock svenskarnas hjärtan att börja banka för dansband igen och de började att synas på finlandsfärjor och hotell runtom i städerna. Ett flertal program på radio och tv sändes där dansband antingen uppträdde eller listades efter popularitet. Fler kvinnliga artister hade vågat ta till micken och kliva in i det mansdominerade området och fick stora framgångar. Lotta Engdahl och Charlotte Nilsson var två kvinnliga dansbandssångare som vann Melodifestivalen och i Charlotte Nilssons fall vann hon även Eurovision Song Contest med sin låt ”Tusen och en natt”. Den nya sortens dansband med dess kvinnliga sångare tycktes också ha utvecklats till att bli mer lik pop men det kom inte att ändra den utveckling som skulle ske 10 år senare.

Dansbanden tycktes vara på uppgång men under 2000-talet började intresset svalna till både ledsamhet och glädje. Musikstilen som länge hade varit en vattendelare tycktes slutligen ha tagit sin sista suck. Än i dag spelas dansband men den popularitet som rådde på 1970 och 1990-talet har avtagit och sorterats in i minnena från folkets park.

Explorable