Navigation Menu
Schlager eller mello?

Schlager eller mello?

By on Dec 14, 2020 in Musikhändelser i Sverige

Melodifestivalen sägs vara Sveriges stora musikfest och nyligen gick den 59:e festivalen av stapeln. I festivalen tävlar olika artister, kända som okända, om finalplatsen och att få möjligheten att vinna Eurovision Song Contest som är Europas största musiktävling. Det är cirka 29 stycken artister som drabbar samman och slåss om platsen som kan leda till ett fortsatt artisteri eller en hit.

Eurovision Song Contest

Sverige har haft ett stort antal vinnande bidrag i Eurovision Song Contest, hela 6 gånger har man tagit hem priset. De första att vinna tävlingen var ABBA med sin låt ”Waterloo” och gensvaret blev enormt för den prisbelönta och numera världskända gruppen. Följande att vinna Eurovision Song Contest var Herreys med den trallvänliga låten ”Diggi-loo diggi-ley” och de vann med hela 145 poäng mer än Linda Martin som var Irlands bidrag i tävlingen. Andra artister som vunnit tävlingen är Carola Häggkvist ”Fångad av en stormvind”, Charlotte Nilsson ”Tusen och en natt”, Loureen ”Euphoria” och Måns Zelmerlöv med låten ”Heroes”.

Borta är schlagerdängorna

Melodifestivalen har bytt skepnad och inriktning under de gångna åren och hette i sin början ”Schlagerfestivalen” och bidragen var nästan uteslutande schlagermusik. Med åren har bidragen varit av varierande musikstilar och kommit att bli mer inkluderande än tidigare. Borta är schlagerdängorna och de har ersatts av bland annat pop och vismusik.

Kritik och utfyllnad

Många nya talanger har kommit fram, om än tillfälligt i vissa fall och även om Melodifestivalen sägs vara Sveriges stora musikfest har den också kritiserats. Kritiken har delvis bestått i att den premierar redan kända artister som har medverkat i festivalen tidigare år och det nya upplägget med deltävlingar. Deltävlingarna går ut på att artister tävlar och att vissa röstas ut av folket för att slutligen få fram de som ska stå som finalister i själva Melodifestivalen. Detta har inte fallit i god jord hos alla som menar att tävlingarna är ren utfyllnad.

Explorable