Navigation Menu
Deep Purple

Deep Purple

By on okt 11, 2020 in Musikhändelser i Sverige

Brittiska Deep Purple räknas tillsammans med bland andra Led Zeppelin och Black Sabbath som ett 1970-talets största och mest inflytelserika hårdrocksband. Mest kända är de utan tvivel för låten Smoke On the Water vars karaktäristiska gitarriff är ett sådant som kan spelas också av många som egentligen inte spelar gitarr.

Hur lyssnar du på hårdrock? Om du är som jag tycker du om att botanisera i musik. Du googlar, läser på, tittar på musikvideor på Youtube och hittar nya musikaliska kopplingar. Ett av de enklaste sätten att lyssna på musik på det sättet är att göra det på en iPad. Men en iPad kostar ju en liten slant, i alla fall om du ska köpa en för nypris. Som tur är behöver du inte göra det. Hos mResell kan du köpa en iPad begagnad med upp till 12 månaders garanti. Hos mResell går de igenom och servar all begagnad elektronik de säljer, så du kan känna dig säker på att du får någonting som håller.

Mark II – den mest kända upplagan av bandet

Den mest kända upplagan av Deep Purple, den sättning som av fansen kallas för “MkII”, bestod av fyra fantastiskt begåvade instrumentalister och en enormt duktig sångare. Störst musikalisk prägel sattes av organisten Jon Lord tillsammans med bandets ledare, gitarristen Ritchie Blackmore. De kompletterades av basisten Roger Glover, trummisen Ian Paice och sångaren Ian Gillan.

Mark II var aktiva från ca 1969 till 1973. Det var under de få åren som bandet spelade in sin mest klassiska serie av skivor. Bandet plågades dock av interna spänningar, till stor del drivet av Blackmores mörka humör.

Deep Purple skulle dock gå vidare till ytterligare framgångar. För den som tycker om välskriven och välspelad hårdrock finns det mycket bra musik att hitta också i Purples tredje uppsättning. Då med David Coverdale vid mikrofonen och Glenn Hughes på bas och sång. Om du vill lyssna på en smått bortglömd pärla till hårdrocksplatta rekommenderar jag att du kollar in albumet Burn från 1974.

Idag är Deep Purple inte så mycket mer än en nostalgiakt. Men de turnerar fortfarande emellanåt och drar väl egentligen fulla hus i princip var de än spelar. Har man en sådan låtkatalog som de har är det inte så förvånande.

Explorable