Navigation Menu
Musik för festhumöret

Musik för festhumöret

By on aug 10, 2020 in Musikhändelser i Sverige

Om du är på väg att planera en fest så är musiken ett av de viktigaste inslagen. Visst är även maten och drycken en stor del av tillställningen, för att inte tala om dekor och vilka som är inbjudna, men i centrum står musiken som en sammanhängande tråd.

Det finns musik för alla tillfällen och vilken som passar bäst beror på många olika saker som exempelvis årstid, plats och åldern på gästerna. Att spela samma musik på en seniorfest som till ett barnkalas är nog inte helt klokt. Däremot gör rätt tongångar tillfället lyckat för båda åldersgrupperna.

Bryt isen med aktiviteter

I Sverige är folk över lag ofta lite reserverade och för att bryta isen kan du fixa aktiviteter och attiraljer som fungerar för alla generationer. Gör i ordning ett musikquiz och bestäm lag där deltagarna inte känner varandra eller ordna en kul sällskapslek. Du kan hitta massor av roliga spel hos partykungen.se för alla möjliga festtillfällen som midsommarfirande, möhippor, julbord och maskerader. Det får snabbt alla på humör och dessutom finns genast ett kul samtalsämne efter att leken är över, och sätter du på en rad sommarplågor kommer det snabbt börjas vicka på höfter och stampas i takt.

Olika musikstilar

Det är viktigt att du spelar lämplig musik för tillfället då det kan påverka gästernas humör rejält. Spela black metal på ålderdomshemmet så kommer du snabbt få veta att du lever. Nej, för de äldre passar det ofta bäst med lite traditionell dansmusik, Evert Taube och kanske en kul vals. Faktum är att musik är extremt välgörande även för personer som lider av demens, enligt en artikel i Norrköpings tidningar, då det kan hjälpa dem med kommunikationen och förbättra humöret.

Även barn mår mycket bra av musik och studier har visat att deras musiksmak kan påverkas redan i mammas mage och få dem att reagera positivt på den senare i livet. Faktum är att musik har många hälsoeffekter både fysiskt och psykiskt och får människor att känna allt från förälskelser till lindrad smärta.

Ett bra tips är att vara lyhörd på dina gästers reaktioner på den musik du väljer att spela. Har du ett gäng tonåringar eller i medelåldern kan åttiotalsmusik bemötas med allt från glädjedans till högljudda protester. Gör i ordning lite olika spellistor där du blandar musikstilar utan att bli för extrem. Det kommer att bli en hit, inte minst för partystämningen!

Explorable