Navigation Menu
Sex, drugs & rock n’ roll

Sex, drugs & rock n’ roll

By on jun 2, 2020 in Olika musikgenrer

Rock är en bred musikstil som har sitt ursprung i framförallt blues. På 1950-talet kom den så kallade rock n’ rollen att ta plats bland ungdomar och hade från början sitt starkaste fäste i USA. Rock n’ roll kom dock att spridas till andra länder och artister som Elvis fick stort genombrott och blev snabbt symboler för musikstilen. Musiken kom att beskrivas som provokativ och sågs till viss del som ungdomsgenerationens revolt mot vuxenvärlden och vad de upplevde som trötta och trista värderingar.

Explosion på 1960-talet

Under 1960-talet kom rocken att fullkomligt explodera och en mängd olika stilar uppkom. Den tidigare stämpeln som provokativ kom inte att suddas ut av den rock som nu tog över scenen utan snarare förstärktes bilden av rock och stjärnorna bakom den som våghalsiga, provokativa och klart opassande. Det fanns dock rock som kunde passera som mer rumsren men föräldragenerationen förfasades. Några som blev väldigt stora under denna tid var gruppen Beatles. Fans flockades och svimmade i Beatles närhet och deras framgångar tycktes inte veta några gränser. En annan person som kom att bli en symbol för rock men också en symbol för tiden var Jimi Hendrix. Han kom att bli känd för sina frispråkiga texter men även som en legendarisk gitarrist vars liv slutade alltför tidigt.

Psykadelisk rock tog över

Under 1970-talet kom den psykadeliska rocken att bli alltmer framträdande med artister som Bob Dylan och Rolling Stones. Bob Dylan hade dock sen en tid tillbaka en musikkarriär men hans sound förändrades under den här tiden. Både Bob Dylan och Rolling Stones fick snabbt publicitet och popularitet, med sina träffsäkra och ibland rebelliska texter. Än i dag har inte deras popularitet minskat och de besitter numera närmast en kultstatus och räknas bland ett flertal människor som ”de sista riktigt stora stjärnorna”.

Olika förgreningar inom rock

Rock kom att förändras med åren och det skapades förgreningar inom rocken. På 1980-talet fick glam rock, som egentligen uppstod på 1970-talet, ökad uppmärksamhet och band efter band avlöste varandra med hits. Överdrivna sminkningar, krusat långt hår och tajta kläder var vanliga attribut på dem många kallade och kallar ”pudelrockare”. Ett exempel är svenska gruppen Europé som rönte stora framgångar inte bara i Sverige utan även utomlands.

Sex & Drugs & Rock n’ Roll

Rock i alla dess former har fortsatt att hålla sig aktuell och grupper som slog igenom redan på 1950-talet har fortfarande trogna fans. Musiken har utvecklats och kommit att bli många olika stilar i en, men den tidigare rocken har också upptäckts av nya generationer. Den gamla frasen ”Sex & Drugs & Rock n’ Roll” har genom åren fått komma att sammanfatta detta breda musikbegrepp. Tillsammans med en bred lyssnarskara är det här en av de största och mest inflytelserika musikstilarna genom tiderna.

Explorable