I samband med internet skakades skivbranschen av en rad motgångar. Plötsligt såg människor en möjlighet att konsumera musik utan att behöva betala för den med hjälp av olika fildelningssajter. En av de första fildelningssajterna var Napster som skapades år 1999 och som erbjöd följarna att dela och ladda ned musik vilket gjorde att skivbranschen tappade mark och pengar. Tidigare hade skivbranschen suttit ohotade på tronen och haft ett flertal fördelar gentemot både artist och konsument, en makt de då började tappa.
Abonnera musik
IT och teknikmoguler såg sin chans att skapa sig en marknad genom att streama tjänster och Itunes såg dagens ljus år 2001. De såg möjligheterna med att kunna abonnera musik. Till en början ville skivbranschen ha en stor del av kakan men fick nöja sig ekonomiskt. Det var en omvälvande tid för branschen och för alla de artister som hade vant sig vid att kunna släppa en låt, leva på den och kunna släpa efter med att turnera. Itunes blev förebilden för många av de olika streamingtjänster som finns på dagens marknad.
Förlorade stjärnstatus
Skivbranschen har delvis kunnat hämta sig men har långtifrån den stjärnstatus den hade på 1980-talet. I dag har dessutom internet gjort det enkelt att kunna producera och släppa sin egen musik och sprida den framgångsrikt genom sociala medier.