Navigation Menu
Soulens väg från kyrkan till skivbolag

Soulens väg från kyrkan till skivbolag

By on Nov 21, 2020 in Olika musikgenrer

Soul är ursprungligen en musikstil skapad ur gospel och blues och började sin utveckling bland afroamerikaner under 1950-talet i USA. Det började snabbt märkas ett intresse för den uppkomna musikstilen och skivbolag var snabba på att signera skivkontrakt med blivande stjärnor men även dagsländor. Från att artisterna hade haft sina främsta fans inom kyrkan gick de mot att bli alltmer uppmärksammade i såväl USA som utanför USA.

Soul-ett brett begrepp

Under 1960-talet fick soul men även northern soul, ursprungligen en musikstil uppkommen från England, sitt stora genomslag. Musikstilen är ett brett begrepp och musiken har kommit att delas upp i olika kategorier. Från det som gränsar till den soul som senare skulle utvecklas till disco och funk med högt tempo och frispråkighet, till den soul med det lugna tempo som visst kunde vara frispråkig men som till största del behandlade ämnen som tillgivenhet och kärlek. Det kom att bildas odödliga grupper och artister under den här tiden som hade och har stor påverkan på artister än i dag.

Odödliga artister

En av de främsta soulstjärnorna som fick sitt genombrott under 1960-talet var och är Aretha Franklin. Hennes röst och musik kom att beröra både afroamerikaner och vita och med sin säregna och starka röst skapade hon många låtar som håller för tider framöver. Hon hade en förmåga att kunna leta sig fram bland olika musikstilar, men med soulen som grund och höll sig aktuell ända fram till sin död 2018.

En annan artist som gjorde stort avtryck i soulens historia är Ray Charles som nådde Billboards förstaplats år 1961 med låten ”Hit the road Jack”. Han kom att få många utmärkelser under sitt liv och hyllades för sitt djärva tilltag att blanda blues och soul med country. Han blev uppmärksammad för såväl sin musik som sitt periodvis kaotiska leverne men musiken kom att förbli det som är ständigt aktuellt och etsat sig fast i människors minne. Ray Charles dog år 2004.

Tre framstående skivbolag

Både Aretha Franklin och Ray Charles blev upptäckta av skivbolaget Atlantic men Atlantic var inte ensamma om att hitta soulens stjärnor utan även skivbolaget Staxx och det världsberömda amerikanska bolaget Motown stod bakom många stora artister och framgångar. Soulen kom inte bara att handla om musik utan blev också starkt knutet till olika organisationer som kämpade för afroamerikaners rättigheter under en mycket orolig tid i USA.

Explorable